oranjeOranje Fonds geeft extra financiële ondersteuning voor taakuitbreiding  Ruilwinkel Humanitas Helmond.

Het Oranje Fonds bood eind 2013 de mogelijkheid om projecten tegen armoede te financieren. De Ruilwinkel Humanitas Helmond, wilde graag uitbreiding van werkzaamheden. Om meer te kunnen betekenen voor de leden, willen ze een extra opleidingstraject opzetten voor Floormanagers. Per dagdeel wordt er een persoon extra op de werkvloer geplaatst, om aan de toenemende hulpvragen van de leden tegemoet te komen. Afgelopen jaar zijn er vrijwilligers aangenomen, die deze taak gaan uitvoeren. Behalve deze investering in personen en kwaliteit, is de Ruilwinkel Humanitas ook actief met het opzetten van  formats voor de opzet van een Ruilwinkel.  Indien men belangstelling heeft voor het concept van een  Ruilwinkel, welke naast het ruilen van goederen en diensten ook  spreekuren van andere organisaties wil realiseren, kan bij de Ruilwinkel Humanitas Helmond terecht voor hulp. Werkbezoeken zijn extra verhelderend en zo kunnen de nieuwe initiatiefnemers sneller een eigen Ruilproject opzetten. In het verleden zijn er al vele werkbezoeken geweest en hebben diverse organisaties een Ruilwinkel volgens het concept Ruilwinkel Humanitas Helmond,opgezet. Zo kennen we inmiddels  o.a.: Ruilwinkel Humanitas Kerkrade, Ruilwinkel Tilburg (tweede in voorbereiding)  Ruilkringen regio Helmond:o.a. Geldrop en Gemert en in voorbereiding een Ruilwinkel Humanitas Eindhoven.

Lopende projecten

Werkgroep Allochtone vrouwen

De 1e zelfhulpgroep word begeleid door vrijwilligers en een stagiaire van de Ruilwinkel Humanitas Helmond en word op afstand begeleid en ondersteund door de coördinator van de Ruilwinkel en de beroepskracht van het Project Gezinscoaches. Eén van de vrijwilligers is inmiddels ook actief als gezinscoach voor het Project Gezinscoaches. Deze werkgroep is een wekelijks terugkerende activiteit voor allochtone vrouwen op woensdagmorgen van 10 tot 12 uur.

Youngshop

Samen met andere meiden wordt kleding geruild, maar er zijn ook tassen, schoenen of sieraden. Er wordt gestart met een leuke creatieve activiteit: kleding pimpen, sieraden of kaarten maken, of zelf aan een modeshow meedoen binnen de Ruilwinkel. De Youngshop is een wekelijks terugkerende activiteit voor jonge meiden vanaf 10 jaar: iedere woensdagmiddag van 16.00-17.00 uur.
facebook

Jonge moedergroep

Het is een praatgroep voor jonge alleenstaande moeders met kleine kinderen. We zijn in juni gestart met een try-out, nadat we vaak jonge alleenstaande moeders in onze Ruilwinkel hadden inschreven. Zij kregen dan niet zoveel aansluiting bij de andere leden. Het betreft dus vooral alleenstaande moeders en enkele kwetsbare jonge moeders met behoefte aan contact. Deze praatgroep is een wekelijks terugkerende activiteit op vrijdagmorgen van 10 tot 11.30 uur.