Een LETS-Ruilwinkel, (Lokaal Economisch Transactie Systeem) betekent dat er in een kleine regio zonder geld geruild kan worden, transacties kunnen plaatsvinden.

Het is een prachtige manier om kritisch om te gaan met hergebruik van goederen, mensen te ontmoeten en aanbod en vraag van kleine diensten te matchen. Het LETS-systeem zou in principe in meerdere wijken in Helmond kunnen worden opgestart.leden

Met de WMO – Wet Maatschappelijke Ondersteuning – die nu van kracht is, is dit een manier om in een wijk een binding te krijgen van mensen. Je helpt elkaar met kleine diensten: hond uitlaten, de heg knippen, de was strijken etc. etc. Voor deze diensten ontvangt men punten en tegen inlevering van punten kan de ontvanger van de dienst dan weer een passende dienst vragen en/of goederen of kleding ruilen.

Spullen die u thuis heeft en die nog goed zijn maar die u zelf niet meer gebruikt, kunt u inleveren bij de Ruilwinkel. Samen wordt dan bepaald hoeveel punten iets waard is. “Koopt” iemand de spullen van u dan worden de punten op uw rekening bijgeschreven en zo kunt u weer spullen of diensten “kopen” met de punten die u heeft.

Om lid te worden van de LETS-Ruilwinkel moet je persoonlijk kennis komen maken in de Ruilwinkel. Je wordt officieel ingeschreven en krijgt een inschrijfnummer. Dit nummer wordt op alle artikelen die u inbrengt genoteert, aangevuld met inbrengdatum en het aantal punten dat gevraagd wordt.

Het is vooral voor ouderen of mensen die geen beroepsopleiding hebben, een prima manier om wat “bij te verdienen”. Je hoeft namelijk niet in Euro’s te betalen voor het knippen van je heg, maar in punten.
Die punten kun je zelf verdiend hebben met het aanbieden van b.v. eigen gemaakte kaarten, die dan in de winkel worden aangeboden.
Ben je niet handig in het vermaken van kleding, een rok of broek korter maken, een rits in een kledingstuk zetten, het kan door een van de leden worden gedaan.

Groeien je kinderen wel erg hard en heb je niet voldoende geld om nieuwe kleren te kopen? Lever de kleding van de kinderen in en je kunt passende kleding uitzoeken en meenemen. Stofzuiger stuk? Koffiezetapparaat stuk? Wellicht staan er nog bruikbare exemplaren in de winkel. Zoniet, geef het door en in de Vraag- en Aanbodkrant word je verzoek geplaatst en er wordt navraag voor je gedaan.

Regels

regels1. Lidmaatschap vanaf 14 jr. U moet een formulier invullen en ondertekenen, hierop staat uw inschrijfnummer, tevens het nummer wat op al uw ingeleverde artikelen komt te staan. Met het ondertekenen accepteerd u ook de geldende regels! Deze regels dus.
Een nieuwe deelnemer krijgt bij inschrijving 2 punten cadeau. De contributie bedraagt 1 punt per maand.

2. Inbreng goederen. Als lid van de winkel mag u per week :
* 4 stuks kleding inleveren of/en 2 paar schoenen per week, de kleding wordt 4 weken in de Ruilwinkel aangeboden.
* 1 doos of tas met huishoudelijke artikelen, die worden 3 maanden in de Ruilwinkel aangeboden. Goederen die u inbrengt moeten schoon, compleet en in goede staat zijn.

3. De Ruilwinkelier heeft het recht om bepaalde goederen te weigeren, b.v.:
* er staan al veel van dezelfde goederen,
* uit ervaring is bekend dat de goederen niet worden afgenomen,
* meubilair, tv’s en andere grote artikelen kunnen alleen d.m.v een foto worden aangeboden,
* de goederen worden in het verkeerde seizoen aangeboden (zomer/wintergoed),
* geen ondergoed, zwemkleding, sokken, stropdassen.
* monitors,
* te oude pc’s,
* puzzels en spelletjes,lp
* videobanden,
* cassettebandjes,
* vergeelde boeken en niet meer dan 5 boeken,
* Lp’s
* te oude elektronica, b.v cassettedecks,
* tijdschriften allen om te lezen niet voor punten,
* spullen die echt te oud zijn, ondanks dat ze nog goed zijn.

De goederen zijn vies, stuk, gekreukeld etc. en moeten dus mee terug naar huis!
Het kan zijn dat bij een tweede controle de kleding of spullen niet in goede staat blijken te zijn, deze worden alsnog uit de Ruilwinkel verwijderd.

4. De Ruilwinkel heeft het recht om de inname van bepaalde goederen (tijdelijk) te stoppen.

5. Waarde goederen:
U bepaalt zelf het aantal punten dat u voor de goederen wilt hebben.
U kunt de Ruilwinkelier om advies vragen.

6. Puntentelling:
De punten worden pas op uw Ruilrekening bijgeschreven als de goederen door een andere deelnemer zijn meegenomen en er dus sprake is van ruilen.
Als uw goederen niet geruild zijn, worden ze na een bepaalde periode, zie punt 2, naar een ander goed doel gebracht en worden er géén punten bijgeschreven.
U kunt ze natuurlijk ook altijd weer meenemen voordat ze opgeruimd worden.

7. Diversen:
De goederen die u aanbiedt blijven uw eigendom, zolang ze niet verruild zijn.
U laat uw goederen op eigen risico in de Ruilwinkel staan.
De Ruilwinkel is niet verantwoordelijk voor diefstal of beschadiging.mannetje
De Ruilwinkel ziet er wel op toe dat er zorgvuldig met uw goederen wordt omgegaan.

8. Reserveren van goederen is niet mogelijk.

9. Rood staan (negatief puntensaldo) is niet mogelijk.
Indien u een negatief saldo hebt, kunt u geen spullen mee nemen.
Wilt u zelf uw puntensaldo verbeteren, vraag dan even naar Mien of Solveg, die kunnen een voorstel doen om b.v. diensten te verrichten.

loesje10. Dienstenruil:
Naast goederenruil bemiddelt de Ruilwinkel bij dienstenruil.
Vraag en het aanbod van diensten van de leden is in de Ruilwinkel bekend. Alléén de coördinatoren van de Ruilwinkel brengen deelnemers met elkaar in contact.
Afnemer en aanbieder van een dienst maken samen met de Ruilwinkel afspraken en zijn samen verantwoordelijk voor het nakomen van die afspraken.
Voor diensten die onderling toch worden geregeld zijn op eigen verantwoording en risico; de Ruilwinkel is niet aansprakelijk.

11. Het is verboden geld te vragen voor diensten! en/of spullen:
Als de verkregen spullen buiten de Ruilwinkel verhandeld worden, of voor diensten geld wordt gevraagd wordt het lidmaatschap opgeheven en zal de verdere toegang tot de Ruilwinkel verboden zijn.

12. Er worden geen gestolen goederen ingenomen. Bij twijfel en bij diefstal doen we aangifte bij de politie.